nieuws

Douane onderschept meer nep-spullen

Horeca

RIJSWIJK – De douane op Schiphol heeft in 2006 in totaal 83.000 namaakartikelen onderschept. Dat is veel meer dan in het jaar daarvoor. Toen waren het er 56.000. Dat heeft een woordvoerder van de douane donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door het AD en de NOS.

Douane onderschept meer nep-spullen

Vooral passagiers op vluchten uit Singapore, Hong Kong en Turkije blijken vaak nepmerkartikelen in hun koffers te hebben. Vooral illegaal gekopieerde cd’s en dvd’s uit China en Thailand waren populair. De douane viste er daarvan zo’n 41.000 uit de bagage, 10.000 meer dan in 2005. Op vluchten uit Turkije stopten veel mensen namaakmerkkleding in hun koffers.

Sinds 1 februari 2006 mogen reizigers maximaal drie namaakartikelen per soort meenemen. Vroeger was de douane minder streng. In heel Nederland onderschepte de douane in 2006 meer dan 4 miljoen nagemaakte merkartikelen, met een totale waarde van zo’n 128 miljoen euro. Daar zaten overigens de vreemdste spullen tussen. In de haven van Rotterdam stuitte de douane op containers neplaminaat, badschuim en batterijen. Bij het doorlichten van poststukken vond de douane zo’n 240.000 nepmedicijnen.

Reageer op dit artikel