nieuws

Droste uit onvrede in restaurantdebat

Horeca

Wat restaurateur Harold Droste het meest dwarszit, is dat niemand weet waar Tubbergen ligt. En juist in Tubbergen heeft hij zijn restaurant.

Droste uit onvrede in restaurantdebat

Wie weet waar Tubbergen ligt?
Wat restaurateur Harold Droste het meest dwarszit, is dat niemand weet waar Tubbergen ligt. En juist in Tubbergen heeft hij zijn restaurant. Droste uitte zijn onvrede tijdens het restaurantdebat, maandag in de stand van Misset Horeca. Gespreksleider Hans Steenbergen legde de vraag: waar ligt Tubbergen, voor aan het publiek. Het antwoord ‘in de Achterhoek’ kwam het dichtst bij, maar het goede antwoord is ‘in Twente’. En ook al heeft Droste geen Michelin-sterren, hij verzekerde de aanwezigen dat zijn zaak een omweg waard is. Hij werd vorig jaar gekozen tot meest markante horecamanager.

Droste ging op de Misset Horecastand in debat met Erwin Rozendal, voorzitter van Les Jeunes Restaurateurs, en Rob Adriaanse van de restaurantketen Humphreys. Vierde debater was conceptontwikkelaar Ben Oostrom. Deze laatste stelde na een voorzet van Rozendal dat de Nederlandse restaurateurs veel te bang zijn om een goede prijs voor hun producten en diensten te vragen. In hartje Parijs is vijftien gulden (de debaters dachten nog niet in euro’s) heel normaal voor een drankje. Maar ja, iedereen was het er wel over eens dat vijftien gulden in Tubbergen niet kan.

Alliance
Rozendal heeft uitgerekend dat de restaurantprijzen in ons land met 30 procent omhoog moeten om, wil een ondernemer die hele dagen staat te buffelen er ook nog wat aan overhouden. Hij vindt dat de restaurantorganisaties gezamenlijk een daad moeten stellen, maar bij voorzitter Fons van Groeningen van de Alliance Gastronomique Néerlandaise kreeg hij tot op heden geen gehoor. Die zou het aan de volgende voorzitter willen overlaten. Intussen is het viergangenmenu van Les Jeunes Restaurateurs dat eerst 81,50 gulden kosten, nu 45 euro. Een prijsverhoging met 10 procent. Rozendal vindt trouwens dat bij de gast ook maar eens het besef moet doordringen dat in de menuprijs pakweg 6 euro voor de tuinman zit inbegrepen.

Rob Adriaanse van Humphries (37,50 gulden per menu) hoopt zich vooral staande te houden door de loonkosten in de hand te houden. Hij is overtuigd lid van het Nederlands Horeca Gilde, dat heeft een bruikbare CAO en bij het gilde moet je niet dokken voor allerlei fondsen. Want wat er aan collectieve gelden door Koninklijk Horeca Nederland en de vakbonden over de balk wordt gesmeten, vindt hij schandalig. Het gezelschap stelde tot slot vast dat het steeds moeilijker wordt om de verwende gast te plezieren. Volgens Oostrum is meer productontwikkeling nodig in de middenklasse restaurants. Droste stelde dat de gast in het dure restaurant intussen uitgekeken is op kaviaar en ganzenlever. In al die dure dingen zit geen toekomst meer. Eenvoudige kost, zoals in Tubbergen wordt bereid, heeft toekomst, inclusief een bakje sla.

Reageer op dit artikel