Eetbare pompoenen van Nederlandse bodem

Eetbare pompoenen van Nederlandse bodem

Walter Abma, huisteler van De Kas, het Amsterdamse stadskasrestaurant van Gert Jan Hageman, heeft zich op het telen van eetbare pompoenen gestort. Van de gezellige sierpompoenen zijn er immers genoeg. Volgende week komt de eerste oogst van het land en ligt deze nog diezelfde week bij Ven in de schappen.

De pompoen is de Zuid-Afrikaanse witplatboerpompoen. Dat doet het altijd leuk op de kaart, zo’n sprekende naam. Stevig van smaak, redelijk zoet, tussen donkergeel en oranje van kleur, vast van binnen (een klein exemplaar heeft dus al een behoorlijk gewicht), goed schilbaar door de relatief gladde vorm en zonder draden. Hageman maakt er in zijn Kas pompoensoep, chutney en slavinkjes met Italiaanse ham van. De pompoen kost per kilo €0,95. Gemiddeld gewicht van de pompoen is tien kilo.

De pompoen is de Zuid-Afrikaanse witplatboerpompoen. Dat doet het altijd leuk op de kaart, zo’n sprekende naam. Stevig van smaak, redelijk zoet, tussen donkergeel en oranje van kleur, vast van binnen (een klein exemplaar heeft dus al een behoorlijk gewicht), goed schilbaar door de relatief gladde vorm en zonder draden. Hageman maakt er in zijn Kas pompoensoep, chutney en slavinkjes met Italiaanse ham van. De pompoen kost per kilo €0,95. Gemiddeld gewicht van de pompoen is tien kilo.