nieuws

Eigen afdeling voor islamitische ouderen

Horeca

Verpleeghuis De Rustenburg in de Rotterdamse wijk Delfshaven beschikt sinds kort over een speciale afdeling voor islamitische ouderen. Maximaal tien personen kunnen op ‘afdeling 504’ verblijven op aparte mannen- en vrouwenkamers. De kamers zijn oosters ingericht en voorzien van een gebedsnis. Ook de badkamers zijn aangepast aan de islam-regels.Dat de speciale afdeling voor islamieten uitgerekend in de wijk Delfshaven tot stand is gekomen, is niet verrassend, aangezien in die buurt bijna veertig procent van alle 65-plussers van buitenlandse afkomst is.

Manager J. Slagter van De Rustenburg constateert dat het aantal zorgbehoeftige allochtonen in Nederland in rap tempo toeneemt. ‘Gastarbeiders die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland kwamen, hebben nu de leeftijd bereikt waarop ze hulp nodig hebben.’ Op die hulp zit echter lang niet iedere allochtone oudere te wachten. Met name Turken en Marokkanen kennen een zorgplicht van de kinderen.

Maar de Nederlandse werkgevers staan over het algemeen niet toe dat kinderen lange tijd voor hun zieke ouders zorgen. Een kamertje betrekken bij familieleden om daar de laatste levensjaren te slijten is dus moeilijk realiseerbaar voor de ouderen. Een verpleeghuis is dan vaak het enige dat rest. Door nu een speciale afdeling in het leven te roepen voor islamitische senioren denkt De Rustenburg de drempel voor deze mensen om zich in te schrijven voor een verpleeghuis iets te kunnen verlagen.

Overigens is De Rustenburg niet het enige verpleeghuis dat allochtonen als zorggroep heeft ontdekt. Nieuw Beekvliet in Sint Michielsgestel bijvoorbeeld, richt zich op ouderen uit Indonesië, Suriname en de Antillen. Hogewey in Weesp heeft een Indische woongroep en ook in De Schildershoek in Den Haag wonen verschillende nationaliteiten en culturen bijeen. Er zullen ongetwijfeld steeds meer instellingen volgen.

Reageer op dit artikel