nieuws

El Bulli ’s werelds beste restaurant

Horeca

El Bulli, de eetgelegenheid van chefkok Ferran Adrià in Rosas Spanje, is door het tijdschrift Restaurant benoemd tot beste van de wereld. Dat staat op de website van het magazine. De jury bestond uit ruim 550 lekkerbekken, recensenten en koks. Ze vonden El Bulli net iets beter dan The Fat Duck in het Verenigd Koninkrijk en Pierre Gagnaire in Frankrijk.

El Bulli ’s werelds beste restaurant

Op de kaart van El Bulli staat onder meer parmezaanse kaas in de vorm van spaghetti, wortelschuim en ijs met foie gras. De uitspanning is slechts zes maanden per jaar open: dat andere half jaar is Adrià bezig met het bedenken en uitproberen van nieuwe heerlijkheden.

In de top 10 staan verder restaurants in de VS, Australië en Monaco. Bij de eerste vijftig zijn tien eetgelegenheden met een Franse keuken. Nederland is op de negentiende plek vertegenwoordigd door Oud Sluis in Sluis, vorig jaar ook bekroond met een derde Michelinster. Gastheer Geoffrey Hendrikse sprak van een ‘hele belangrijke, mooie onderscheiding’. ‘Maar we koken voor onze gasten, niet voor de prijzen.’ Ook chefkok Sergio Herman was er volgens Hendrikse stil van, toen hij het nieuws vernam.

Reageer op dit artikel