nieuws

ETA claimt bomexplosie in Spaans hotel

Horeca

In een hotel in de Spaanse stad Denia is zondag een bom ontploft. Volgens de politie is een toerist lichtgewond geraakt. De explosie kwam na een waarschuwingstelefoontje namens de verboden afscheidingsbeweging ETA. Denia ligt aan de oostkust van Spanje, in de provincie Alicante.

Na het telefoontje, aan de wegenwacht in Baskenland, heeft de politie het gebouw ontruimd. Er waren ongeveer 160 mensen, onder wie veel Britse toeristen, aanwezig. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ontplofte de bom 35 minuten daarna. Meteen daarna ontplofte een explosief dat in een rugzak was gestopt. Het hotel is flink beschadigd. Een hotelgast liep gescheurde trommelvliezen op.

Twee weken geleden ontplofte een autobom in Spaans Baskenland. Een politieman raakte gewond. De ETA heeft sinds 1968 bijna 850 mensen gedood, in de strijd voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en zuiden van Frankrijk. Spanje, de VS en de Europese Unie beschouwen de ETA als een terroristische organisatie.

In de afgelopen jaren zijn tientallen leden en aanhangers opgepakt, maar de aanslagen zijn doorgegaan.

Reageer op dit artikel