nieuws

EU-spoedoverleg over verboden hormonen in frisdrank

Horeca

Het uitdijende schandaal rond het gebruik van het verboden groeihormoon MPA in de voedingsindustrie verontrust de Europese Commissie. De commissie overlegde gisteren met de Belgische voedselautoriteiten na de ontdekking van MPA in oude stalen frisdrank. Concrete resultaten leverde dat volgens een commissiewoordvoerster niet op.

Woensdag 10 juli komen experts uit de lidstaten in Brussel bijeen. Onderzoek van zeker een jaar oude stalen siroop, afkomstig van het bedrijf Bioland uit Arendonk, bij twee Belgische frisdrankproducenten bracht de MPA maandag aan het licht. Het Belgische voedselagentschap FAVV heeft een derde positieve staal ontdekt en verder ook lage concentraties oestradiol, een ander verboden hormoon, gevonden.

Volgens wetenschappers van het FAVV is de norm voor de dagelijkse inname van MPA overschreden, maar wetenschappers van het agentschap wijzen erop dat bij het bepalen van de aanvaardbare dagelijkse inname een belangrijke veiligheidmarge in acht wordt genomen. Het FAVV weigert halsstarrig de namen te noemen van de betrokken frisdrankproducenten. Om verwarring bij de consument te vermijden lieten uit eigen beweging Coca-Cola, Pepsi Cola en Spadel (van Spa-water) weten dat zij geen klant zijn van Bioland.

De commissie wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen in EU-verband. ‘We willen eerst de feiten op tafel, en of er actie moet worden genomen en welke, is een zaak van de lidstaten’, stelde de woordvoerster. Volgens haar zijn inmiddels zes landen betrokken bij de MPA-zaak. Het gaat niet meer alleen om Nederland, België, Ierland en Duitsland maar ook om Italië en Spanje.

Bioland verwerkte farmaceutisch afval uit Ierland tot siroop die het doorleverde aan Nederlandse voederfabrikanten, en naar verluidt tevens ook aan niet nader bekende frisdrankproducenten in België en in het buitenland. Justitie deed er vorige week een inval en nam stalen waarin sporen MPA zaten. Bovendien stond er een vat met een afgescheurd etiket ‘Waste MPA’.

De bedrijfsleiders van Bioland, dat sinds begin mei failliet is, zijn de twee Nederlandse broers Van V.(Vught). Henricus zit sinds vrijdag vast en verscheen dinsdag voor de raadkamer van Turnhout die besloot dat hij aangehouden blijft. Henricus houdt vol van niets te weten. Henricus staat ingeschreven op een adres in Mierlo, bevestigde procureur Jansens uit Turnhout. Tegen Hubertus, die ingeschreven staat in Arendonk, is een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Reageer op dit artikel