nieuws

Europese wijn steeds minder populair

Horeca

De Europese wijnboeren staan ook dit jaar weer onder zware druk van hun Australische, Zuid-Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse concurrenten. Al jaren wordt meer wijn geproduceerd dan gedronken.

De overlevers in deze markt van wereldwijd 2,8 miljard liter zijn de grote producenten die de supermarkten voorzien van de gevraagde kwaliteit voor de afgesproken prijs, en de wijnmakers die een speciaal bouquet onder de kurk brengen.

Oenoloog C. van Casteren van DSM ziet dat klassieke Europese wijngaarden steeds meer terrein moeten prijsgeven. In landen als Engeland, Nederland en België gaat tegen de zeventig procent van de verkoop via de grootwinkelbedrijven. Die verkopen jaarlijks meer flessen tegen een vaak klimmende prijs, terwijl de slijter tandenknarsend toekijkt.

De supermarkten verlangen van de producenten een constante kwaliteit gedurende een aantal jaren en Europese wijnboeren kunnen die garantie meestal niet geven; Amerikaanse of Australische wel. Australië telt zes tot zeven spelers die negentig procent van de productie voor hun rekening nemen. In Chili of de VS gaat het om evenveel spelers die voor de helft van het totaal verantwoordelijk zijn.

‘Ze leveren betaalbare wijn en de afgesproken hoeveelheid wit is fruitig met een ronde afdronk en vooral, constant van kwaliteit. De Franse boertjes lukt dat niet. Er zijn in Frankrijk maar een paar coöperatieven die samenwerken en niet meer ieder voor eigen gewin gaan. Ze brengen hun chablis of bordeaux onder een naam aan de man en letten op kwaliteit.’

De afgelopen week nog reserveerde het Franse ministerie van Landbouw zeventig miljoen euro (154 miljoen gulden) aan hulp voor boeren wier wijn tot de pakweg vijf miljoen hectoliter overproductie in dit land behoort. De staat heeft die hoeveelheid opgekocht en verwerkt het tot industriële alcohol. In een aantal wijngaarden in Frankrijk accepteren ze alle druiven, ongeacht de kwaliteit, aldus Van Casteren die de kleine afdeling DSM Oenology leidt. De wijnbouwkundige hoopt volgend jaar af te studeren als de tweede Nederlander met de zeldzame titel Master of Wine.

De wijnproductie is de afgelopen jaren redelijk constant. De vraag naar wijn daalt in landen waar de wijn wordt gemaakt, maar groeit nog altijd snel in landen die de ‘godendrank’ moeten importeren zoals België, Nederland en Denemarken. De vraag naar kwaliteitswijn stijgt ook nog steeds, meer dan voor een simpel tafelwijntje.

Reageer op dit artikel