nieuws

‘Extra impuls bio-producten nodig

Horeca

Minister Veerman van Landbouw bekijkt serieus op welke manier het Rijk de biologische sector in Nederland een extra steuntje in de rug kan geven. Dat liet een woordvoerder van Veerman weten tijdens het Eko-congres bij Landgoed Rhederoord, waar bio-kok Eric van Veluwen werkt, in het Gelderse De Steeg.

‘Extra impuls bio-producten nodig

Het gaat daarbij vooral om het nog meer stimuleren van initiatieven van de boeren en bedrijven zelf. ‘De cijfers geven voor het eerst geen aanleiding voor een feestje. Volgens mij moeten we nog een grote slag maken om het marktaandeel van biologisch op te krikken’, zei topambtenaar Bergkamp van het ministerie van Landbouw namens minister Veerman woensdag tijdens het Eko-congres.Hier presenteerde de sector de jaarcijfers van de Nederlandse biologische markt. Voor de beoogde extra impuls wil Veerman het ongebruikelijke niet schuwen. Het Rijk doet al het nodige om een gezonde biologische sector in Nederland van de grond te krijgen.

Zo houdt het landbouwministerie dit jaar een proef in tien dorpen en kleine steden, waar de prijs van de wat dure bioproducten verlaagd wordt. Ook stimuleert en subsidieert Veerman onderzoeken naar bijvoorbeeld natuurvriendelijk kippenvoer.

De bewindsman streeft ernaar dat eind volgend jaar 10 procent van de landbouw biologisch is. In de winkels moet tegen die tijd 5 procent van het assortiment uit bioproducten bestaan. Deze cijfers lijken nog ver weg, gezien de cijfers over 2005: toen was slechts 2,5 procent van de boeren en 2 procent van de producten in de winkelwagentjes biologisch.

Reageer op dit artikel