nieuws

Film by the Sea; relatie tussen film en literatuur

Horeca

Gevestigde namen als Tom Hanks (The Terminal), Tom Cruise (Collateral) en Ethan Hawke (Before sunset) zijn deze maand te zien op het 6e festival Film by the Sea. Echter ook rijzende internationale sterren als Gael Garcia Bernal (The Motorcycle Diaries), Ryan Gosling (The Notebook) en Sibel Kekilli (Gegen die Wand).

Die namen laten de diversiteit zien van het festival dat van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september plaatsvindt in bioscopen in Vlissingen en Scheveningen. Honderd films draaien er, waarvan meer dan veertig een eenmalige vertoning in Nederland beleven. Het thema van Film by the Sea is dit jaar de relatie tussen film en literatuur. Een speciaal programma is gewijd aan nieuwe films uit de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie.

De vorige editie van het festival trok 30.000 bezoekers. Dit jaar is het streefgetal 38.000. ,,Dat is onze maximale capaciteit in Vlissingen”, zegt directeur L. Hannewijk. Op het satellietfestival in Scheveningen worden 15.000 bezoekers verwacht. ,,We gaan dit jaar voor de records.” Vorig jaar kwam meer dan 40 procent van de bezoekers van buiten Zeeland. De festivaldirecteur verwacht veel van twee Nederlandse films die hun première beleven: Stille nacht van Ineke Houtman en Cool! van Theo van Gogh. De hoofdgasten zijn regisseur Milos Forman en filmproducent Saul Zaentz. Het werk van de van oorsprong Tsjechische regisseur Forman komt aan bod tijdens een aan hem gewijd retrospectief. Forman, die met talloze Oscars is bekroond, is bekend van films als One flew over the Cuckoo’s nest, Amadeus en Man on the Moon.

Forman en producent Saul Zaentz zullen 17 september de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Van Amadeus, een film over het leven van componist Mozart, wordt een unieke versie vertoond die twintig minuten langer is dan de oorspronkelijke film. Het extra materiaal was destijds in opdracht van de producent weggeknipt omdat hij vreesde dat de film te lang zou worden.

Reageer op dit artikel