nieuws

Fischler: beperkte vangst kabeljauw toch mogelijk

Horeca

Een beperkte vangst van kabeljauw blijft de komende jaren mogelijk maar dan is wel veel strengere controle nodig. Dat heeft Europees commissaris Fischler (landbouw en visserij) maandag gezegd in Dublin, in een reactie op een EU-rapport over onder meer de kabeljauwstand.

Onafhankelijke experts stelden drie weken geleden in een rapport dat de kabeljauwstand in de Noord-Europese en Britse wateren het afgelopen jaar met dertig procent is gedaald. Zij pleitten voor een tijdelijk vangstverbod om uitsterven van kabeljauw, wijting, schelvis en andere vissoorten te voorkomen. Kabeljauw is soms bijvangst bij andere soorten vis.

Een groep onderzoekers heeft in opdracht van Fischler het rapport van de experts nader geanalyseerd. Op grond daarvan stelt de Oostenrijkse eurocommissaris dat een beperkte vangst mogelijk blijft. Hij wil volgende week met vertegenwoordigers van de sector overleggen om een week later een nieuw vangst- en quotaplan te kunnen voorleggen aan de EU-ministers van Visserij. Die moeten in december de vangsthoeveelheden voor 2003 vaststellen.

Reageer op dit artikel