nieuws

FNV start nieuwe fase cao-oorlog

Horeca

De FNV Horecabond heeft maandag een nieuwe stap gezet in zijn strijd tegen de ‘minimum-cao’ die vakbond De Unie deze zomer afsloot met werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN). De FNV-bond spant tegen Castellum Novum Hilversum, bekend onder de naam restaurant Anna’s Hoeve te Hilversum, een kort geding aan.

FNV start nieuwe fase cao-oorlog

KHN en De Unie spraken in het collectieve arbeidscontract af dat cafés en restaurants ingeroosterde medewerkers niet langer loon hoeven te betalen als blijkt dat er toch geen werk is. Volgens de FNV Horecabond is dit ‘volledig in tegenspraak met maatstaven van redelijkheid, billijkheid en goed werkgeverschap’.

Zeer tegen de wil van de FNV-bond sloot KHN deze zomer een nieuwe cao met De Unie, die nauwelijks leden telt in de horeca. Deze cao betekent volgens de FNV Horecabond op 25 punten een verslechtering voor het personeel. Door de geringe actiebereidheid onder horecamedewerkers lukt het de bond echter moeilijk om te protesteren tegen de nieuwe CAO.

FNV laat weten dat het kort geding woensdag 18 januari om 09.30 dient bij de rechtbank Amsterdam, locatie Hilversum. In het kort geding wordt Castellum Novum Hilversum gedagvaard omdat het bedrijf volgens de vakbond ‘met artikel 12 van de horeca-cao in de hand onder zijn financiële probeert uit te komen’.

De bedrijfsleider van Castellum Novum wil niet reageren en verwijst naar directeur-eigenaar Franck Rodenburg. Die was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Eerdere berichten over dit onderwerp

‘Waar betaalt FNV die acties van?’

‘Jeu, kom snel tot bezinning’

‘Eigen cao voor formulezaken’

FNV zet zwaargewichten in tegen cao

Stakingsactie FNV in stationshoreca mislukt

FNV Horecabond wil nieuwe cao

KHN-voorzitter doelwit FNV-acties

FNV en CNV samen in actie tegen nieuwe cao

Acht opvallende verschilpunten tussen oude en nieuwe cao

De Unie passeert andere bonden met nieuwe cao

Reageer op dit artikel