nieuws

FNV zegt nee en denkt aan acties

Horeca

De FNV Horecabond heeft het derde eindbod van Koninklijk Horeca Nederland voor een nieuwe cao van de hand gewezen. De leden van de grootste vakbond voor de horeca zijn faliekant tegen het voorstel zoals het er nu ligt. De vakbond denkt nu aan acties.

FNV zegt nee en denkt aan acties

‘Het voorstel is onacceptabel. Zowel voor de horecawerknemers als om de gastvrije en vakbekwame horeca te realiseren die zo hard nodig is’, zegt voorzitter Ben Francooy van de FNV Horecabond. ‘Wij denken dat deze cao zich in de nabije toekomst gaat wreken. De uittocht van goede werknemers dient zich nu al aan. Het is jammer dat KHN dat niet in wil zien.’

Bij een recente peiling onder de leden van FNV stemden 1671 leden tegen het eindbod en slechts 36 voor. De vakbond denkt hard na over acties. Het zal hierbij niet gaan om landelijke acties, maar meer op bedrijfsniveau. Leden die bereid zijn actie te willen voeren op bedrijfsniveau kunnen hulp krijgen van FNV, zo laat de vakbond weten.

Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland noemt in een reactie het besluit van FNV onverstandig. ‘Nu er een cao is voor alle leden van KHN onderhandelen we niet meer. Wanneer FNV niet akkoord gaat met het eindbod, zetten ze zichzelf buitenspel. Maar ik put hoop uit hun laatste persbericht, waarin staat dat ze vooralsnog geen krabbel zetten onder het eindbod. We wachten nog op bericht van CNV. Meestal trekken die op met FNV.

Vakbond De Unie ging vorige week akkoord met het eindvoorstel van KHN. Daarmee is er voor de branche een nieuwe cao. De derde vakbond die bij de onderhandelingen aanwezig waren, CNV, heeft nog geen definitief ja of nee gezegd tegen het eindbod van KHN.

Reageer op dit artikel