nieuws

Foodstep en FSIN: ‘cijfers CBS te rooskleurig

Horeca

Onderzoeksbureaus Foodstep en FSIN zeggen dat de kwartaalcijfers van de horeca, zoals deze week afgegeven door het CBS, niet kloppen. Volgens Foodstep en FSIN zijn de cijfers over de horecaomzet minder rooskleurig dan CBS doet vermoeden.

Foodstep en FSIN: ‘cijfers CBS te rooskleurig

Rien de Koning van Foodstep laat weten dat de berichtgeving van CBS deze week over de omzetstijging in de horeca van meer dan 6 procent zorgt voor verwarring in de foodservicesector, ‘omdat bedrijven die cijfers niet herkennen’.

De Koning in een gezamenlijk persbericht van FSIN en Foodstep: ‘De cijfers zoals het CBS die presenteert, worden door Foodstep en het FSIN dan ook niet herkend. We zien een lichte omzetstijging binnen het totaal van de buitenshuisconsumptie van rond de 0,6 procent’.

Het CBS meldde deze week dat de omzet in de horeca in het tweede kwartaal met 6,6 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name cafetaria’s, hotels en restaurants deden het goed. Cafés bleven flink achter, volgens CBS.

‘De 6,6 procent groei in waarde volgens het CBS ligt zelfs maar liefst 6 procent hoger dan Foodstep op basis van haar beschikbare omvangrijke branche-informatie berekent. Dit betekent dat waar het CBS een volumegroei aangeeft van 3,7 procent, deze volume-ontwikkeling op basis van Foodstep berekeningen op -2 procent ligt voor de horeca’, aldus De Koning.

Foodstep wijst er verder op dat in de cijfers van het CBS geen rekening is gehouden met de slechte zomer en de daling van het consumentenvertrouwen. Of Foodstep andere kwartaalcijfers uit het verleden van CBS bestrijdt, is niet bekend.

Reageer op dit artikel