nieuws

Forse groei tilapiakwekers

Horeca

Het aantal veeboeren in De Peel dat de veeteelt vaarwel zegt en overschakelt op het kweken van tilapiavis, groeit volgend jaar fors. Momenteel houden twee boeren zich daarmee bezig met een jaarlijkse productie van 300 ton. Volgend jaar zijn er dat zeker vijftien met een gezamenlijke productie van 4000 ton. Een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven heeft dit maandag bekendgemaakt.

Forse groei tilapiakwekers

Tilapiavis komt oorspronkelijk onder meer uit het Victoriameer in Afrika. De vis gedijt ook goed in een modern kweeksysteem, aldus de zegsman. De boeren in de Peel hebben met een verwerkingsbedrijf afspraken gemaakt die de hele keten omvatten, van het uitzetten van pootgoed, via kweek en verwerking tot de afzet. Het project is tot stand gekomen dankzij een subsidie van 3,2 miljoen euro van het Samenwerkingsverband, de provincie Noord-Brabant en Brussel.

‘Er is een goede horecatoekomst voor deze vissoort.’ Dat zegt Wil van Merkensteijn van het Rotterdamse Schmidt Zeevis in een reactie op de tilapia-ontwikkeling. ‘Het is een sterke en eiwitrijke vis. De vis is ideaal voor restaurants in de midden-klasse. Ook als alternatief voor de kabeljauw gaat de vis het goed doen. Belangrijk is nu dat de Brabantse boeren niet alleen de teelt, maar ook de distributie professioneel aanpakken.’

Reageer op dit artikel