nieuws

Frankrijk wil lagere belasting restaurants

Horeca

Frankrijk heeft de Europese Unie dinsdag 4 juni gevraagd om toestemming voor het verlagen van het BTW-tarief op buiten de deur eten. Volgens restauranthouders worden zij door het hoge tarief benadeeld ten opzichte van fastfoodzaken.

Het ministerie van Financiën heeft Brussel gevraagd om een verlaging van de BTW op uit eten toe te staan van de huidige 19,6 naar 5,5 procent. Dat is het tarief dat klanten betalen voor een hamburger.

De aanvraag kwam een dag nadat ongeveer vijfduizend restaurants in Frankrijk actie voerden. Zij gaven al hun klanten maandag vijf procent korting om te laten zien hoeveel die zouden besparen als het belastingtarief omlaag zou gaan. Premier Jean-Pierre Raffarin beloofde toen dat de BTW voor restaurants zou worden verlaagd. Maar om woord te kunnen houden, heeft hij toestemming van de EU nodig. Die heeft voor de hele Unie een minimumtarief van vijftien procent vastgesteld.

President Chirac werd vorige maand herkozen nadat hij had beloofd belastingen en sociale lasten te verlagen. De parlementsverkiezingen die zondag beginnen moeten uitmaken of hij een meerderheid in het parlement achter zich krijgt om die plannen uit te voeren.

Reageer op dit artikel