nieuws

Friet verhoogt kans borstkanker jonge meisjes

Horeca

Jonge meisjes die vaker dan één keer per week friet eten lopen in de toekomst een grotere kans op borstkanker. De risicotoename zou zelfs 25 procent zijn, zo blijkt uit recent onderzoek van de Harvard Medical School.

‘De gegevens suggereren een mogelijk verband tussen het voedingspatroon voor de puberteit en het daaropvolgende risico op borstkanker’, schrijven de onderzoekers in het International Journal of Cancer. Aardappels zelf verhogen het risico niet, maar wel als deze gefrituurd in vaak ongezond frituurvet worden opgediend.

Dezelfde studie wijst uit dat de dagelijkse consumptie van volle melk juist zorgt voor een kleine verlaging van het risico. Gemiddeld hebben vrouwen een kans van 1 op 25 dat ze voor hun zestigste jaar borstkanker krijgen. Wie op jonge leeftijd regelmatig friet gegeten heeft, loopt een kans van 1 op 20.

Reageer op dit artikel