nieuws

Frites in cafetaria’s duurder door slechte oogst

Horeca

De kans is groot dat de een zak friet in cafetaria duurder wordt. Dat voorspelt algemeen directeur Ton Christiaanse van frietleverancier Farm Frites in De Telegraaf. Christiaanse reageert hiermee op het bericht dat de aardappeloogst dit jaar enorm tegenvalt.

‘De oogst is minder dan vorig jaar, maar er is geen sprake van een misoogst. Wat betreft de friet die in de winkels ligt, daar verwacht ik zeker geen hogere prijzen. Het kan wel dat een frietje in de snackbar iets duurder wordt’, aldus Christiaanse.

Ook Dick Vogelaar, voorzitter van de Producenten Organisatie Aardappelen (POA), verwacht dat de mindere aardappeloogst een zak friet duurder maakt. ‘Een paar jaar geleden was de oogst ook wat minder en toen gingen de prijzen van de frieten ook omhoog. Maar vorig jaar hadden we een heel goede oogst. Waarom gingen de prijzen toen niet naar beneden?’, aldus Vogelaar.

Uit proefrooiingen van de POA blijkt dat de opbrengst van alle rassen dit jaar gemiddeld 14 procent lager ligt dan vorig jaar. Met name voor de vroeg geplante bintjes lijkt de oogst tegen te vallen.

Reageer op dit artikel