nieuws

Fritesland België kiest voor McCain

Horeca

België heeft voor een groot feest voor het 175-jarige bestaan van de staat in september gekozen voor een Nederlandse fritesleverancier. De Belgen gaven de voorkeur aan frites van McCain. In fritesland België heeft de keuze voor veel opschudding gezorgd.

‘Onbegrijpelijk’, laat Bernard Lefèvre van de Nationale Vereniging van Frituristen weten in het AD. ‘Als wij Belgen ergens goed in zijn, is het wel frites bakken. Stel dat er bij een nationaal jubileum in Nederland Stella Artois wordt geschonken. Dat zou Heineken toch ook niet pikken?’

Het gaat om frites voor een gigantisch mosselfeest op de Vismarkt in het centrum van Brussel. McCain zal als promotiestunt gratis 15.000 porties frites uitdelen. Lefèvre: ‘Er is niets mis met de frieten van McCain. Maar het is wel wrang dat de zelfstandige Belgische frituristen, die dag en nacht met hun kwaliteit begaan zijn, zo worden gepasseerd.’ De mosselen voor het feest komen uit de Nederlandse mosselstad Yerseke.

De Belgische overheid was enige tijd in onderhandeling met Belgische leveranciers. Die vroegen voor de benodigde 5 ton aardappelen een onkostenvergoeding van 7.000 euro. De Vlaamse regering wilde graag de helft betalen, maar de Waalse overheid weigerde dat.

Reageer op dit artikel