nieuws

FZ COMMENTAAR 18 JUNI 2004

Horeca

FZ COMMENTAAR 18 JUNI 2004

FZ COMMENTAAR 11 JUNI 2004

REDACTIEDAG RBI

De tweede Redactiedag van Reed Business Information. Gisteren was het zover. Bussen volgepakt met journalisten, redacteuren, eindredacteuren, hoofdredacteuren, bureauredacteuren, webredacteuren en vormgevers. 600 pax.

In tegenstelling tot vorig jaar was iedereen er. Zelfs het elitekorps van weekblad Elsevier kwam met de bijna voltallige redactie aanzetten. Terwijl nota bene vorig jaar niemand van deze redactie aanwezig was. Adjunct hoofdredacteur René van Rijckevorsel laat me weten dat ‘het programma vorig jaar niet interessant genoeg was voor ons, en we moesten allemaal werken, dit jaar is het wél interessant.’

No fun
Inderdaad, we hebben vergelijkingsmateriaal en dit jaar was het wél interessant. Het punt bij journalisten is dat zij niet zitten te wachten op fun. Het punt is dat journalisten kritisch (willen) zijn. Wij willen inhoud. Inhoud, inhoud, inhoud. Maar wij willen ook interactie, we willen zelf aan het woord, meningen aanhoren, meningen delen, niet luisteren naar een discussie op een podium, maar zélf discussiëren, niet luisteren naar een debat op een podium, maar zélf debatteren en niet luisteren naar een mogelijk interessant persoon op een podium, maar in kleine zaaltjes verschillende workshops bijwonen die worden geléid door interessante personen (Leon de Wolff). Zelf van tevoren kunnen kiezen waar je naar toe wilt gaan en weg met dat podium.

Onzinnig
Ik kijk natuurlijk met andere ogen naar ons evenement dan de doorsnee redacteur binnen dit concern. Zo vind ik het onzinnig om voor een 100 procent Nederlands publiek iets uit te laten leggen (op een podium) door twee Engelse journalisten. Niet doen. Gewoon door Nederlanders laten doen, dat luistert en vraagt veel makkelijker.

Meningen
Het evenement staat of valt met een goede artiest, vindt het artiestenbureau; decor is een ondergeschoven kindje, vindt het decorbedrijf; het evenement begint en eindigt met vervoer en is dus van cruciaal belang, vindt de vervoerder. Natuurlijk moeten alle randvoorwaarden in goede harmonie met elkaar zijn, maar de randvoorwaarden zijn niet voor niets de randvoorwaarden. Ik heb weer duidelijk gemerkt dat het bij de deelnemer aan een event als onze Redactiedag écht draait om een sterk inhoudelijke kernboodschap. Is die er niet? Forget it dan maar met je commitment.

Rondom Tien
In FZ 3 leg ik onze Redactiedag kritisch onder de loep, als deelnemer aan het evenement. Voor nu alvast één tip: Cees Grimbergen als dagvoorzitter en debatleider. Cees Grimbergen (NCRV Rondom Tien) is een kritische, echt geïnteresseerde debatleider, met veel inlevend vermogen, snel schakelend, houdt de regie prima en strak in handen, laat veel ruimte over voor spontaan ontstane discussies, maar komt altijd terug bij de rode draad. Eén woord: top.

Ik sprak ‘m nog even naderhand bij het bieren (ook journalisten hebben wel eens plezier) en kritisch als ie is was hij toch niet helemaal tevreden. ‘Ik ben er weer eens achter gekomen dat werken met stellingen niet werkt. In ieder geval niet bij journalisten, want de kans is groot dat deze groep valt over de formulering van de stelling – zo van: ‘eigenlijk had de stelling moeten luiden..’ – en daar gaat het dus niet om.’

Inspiratie en trots
Tuurlijk, net als bij elk evenement gaan er dingetjes mis, tuurlijk zijn er te weinig prullenbakken en voor mij te weinig vegetarische happen, tuurlijk ging er wat mis met het geluid, maar daar gaat het dus niet om. Overall genomen doen deelnemers daar niet moeilijk over. Wij ook niet. Het zit goed als we naar huis gaan met nieuwe ideeën, nieuwe inspiratie en trots. Trots om bij zo’n bedrijf te werken. Nou, ik heb een paar nieuwe ideeën, ik heb nieuwe inspiratie en ik ben inderdaad trots om bij RBI te werken. Mission Accomplished.

Henk-Jan Winkeldermaat.

FZ NIEUWSOVERZICHT

Reageer op dit artikel