nieuws

GAK licht bedrijven Kooistra door

Horeca

Het GAK onderzoekt mogelijke fraude in bedrijven van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Centrale vraag in het onderzoek is of fooien tot het belastbaar inkomen van werknemers horen of niet.

GAK licht bedrijven Kooistra door

Veel bedrijven van Kooistra hebben studenten in dienst. Omdat de jongeren met hun inkomen veelal onder de belastingvrije voet blijven, hoeven de bedrijven geen premies of verzekeringsgeld af te dragen . Wanneer de fooien in het loon worden meegerekend, is dit wel het geval. Het totaal bedrag aan naheffingen zou in de miljoenen kunnen lopen. De Hoge Raad boog zich eerder over een soortgelijke zaak waarbij de fooien van het personeel van Hotel New York in Rotterdam tegen het licht zijn gehouden.

De hoogste rechterlijke instantie oordeelde toen dat fooien niet tot het belastbaar inkomen van werknemers mogen worden gerekend. De belastingdienst ziet geen problemen. Het GAK denkt er anders over en hoort op dit moment tientallen werknemers over hun arbeidsverleden bij Kooistra. Sjoerd Kooistra is eigenaar van 72 cafés, restaurants en snackbars. Hij exploiteert bedrijven in onder meer Groningen, Amsterdam en Nijmegen. Binnenkort opent Kooistra ook zaken in Den Bosch en Tilburg.

Reageer op dit artikel