nieuws

‘Geen drankverkoop aan jongeren onder 21

Horeca

De leeftijd voor verkoop van alcoholhoudende drank zou omhoog moeten naar 21 jaar. Ouders moeten veel meer toezicht houden op de alcoholconsumptie van hun minderjarige kroost. Ook zou er beter lokaal overheidstoezicht moeten komen op jeugd en drankgebruik.

‘Geen drankverkoop aan jongeren onder 21

Dat zegt A. Kleinmeulman, sinds 1 september inspecteur-generaal van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), vrijdag in een vraaggesprek met het dagblad Trouw. Volgens Kleinmeulman is de controle van de VWA op winkeliers die drank verkopen aan jongeren onder de 16 onvoldoende om de alcoholconsumptie aan banden te leggen.

‘Uit onderzoek blijkt dat drankverkoop aan jongeren onder de 16 daalt. Maar tegelijk zie je dat jongeren tussen de 12 en 16 jaar wel steeds meer drinken in de privé-sfeer’, aldus Kleinmeulman in Trouw.

Donderdag bleek uit een onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) dat middelbare scholen meer drank schenken tijdens schoolfeesten. Het onderzoek strekte zich uit over 450 leerlingen van vijftig scholen in het voortgezet onderwijs.

Driekwart van de scholen schenkt alcoholhoudende dranken tijdens schoolfeesten. Tweederde van de scholieren drinkt alcohol; de helft meer dan vijf glazen. Van de groep 12- tot 15-jarigen drinkt de helft op schoolfeesten.

In het STAP-onderzoek zegt één op de zes jongeren wel eens alcohol te hebben gedronken in een tussenuur of pauze. Een kwart van de jongeren zegt dat er wel eens een klasgenoot aangeschoten in de klas zit.

Reageer op dit artikel