nieuws

Geen snelle doorstart Miracle Planet

Horeca

Miracle Planet blijft voorlopig dicht. Gesprekken tussen de eigenaren van de gebouwen over een doorstart zijn afgezegd. Ook investeringsmaatschappij Reggeborgh ziet de toekomst somber in.

Zakenman Hennie van der Most liep één keer over de recreatieboulevard. Zijn oordeel: ‘Het is niks.’ De Enschedese pretboulevard – kosten 120 miljoen gulden – is uitgedraaid op een fiasco. Direct na de opening vorig jaar juni dreigde al een faillissement omdat de oorspronkelijke exploitanten over onvoldoende middelen beschikten om het park – nog maar half gereed – verder af te bouwen. De bezoekers bleven massaal weg. Van de 1,5 miljoen die er per jaar werden verwacht, liet slechts een fractie z’n gezicht zien.

Trage vergunning
In november besloot zakenman Dik Wessels tot een kapitaalinjectie van 15 miljoen. Wessels voelde zich naar eigen zeggen ‘moreel verplicht’ omdat hij een aantal zakenrelaties had bewogen te investeren in het park.
Sinds maart voert zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh formeel de directie. ‘Als je zoveel betaalt, wil je ook zeggenschap’, aldus statutair directeur Maarten Cuppen. Reggeborgh heeft tot nu toe 20 miljoen gulden in Miracle Planet gepompt.
Vorige week woensdag sloot de geldschieter het grootste deel van het megapark. Alleen de onderdelen die de investeringsmaatschappij niet exploiteert – bioscoop Cinestar, het Bowlingcentrum, een aantal restaurants en duikcentrum Sea World – zijn nog open.
Plannen om het concept meer toe te snijden op families en kinderen, gingen volgens Cuppen niet door omdat het onmogelijk bleek de benodigde gemeentelijke vergunningen snel te krijgen. ‘En het zou te veel geld kosten om die tijd te overbruggen.’

Gesprekken afgezegd
Een doorstart van het park – dat in totaal 42.000 m2 beslaat – is volgens Cuppen ‘niet vanzelfsprekend’. Voormalig exploitant R. Kuipers meldde vorige week partijen bereid te hebben gevonden te investeren in een aantal attracties van het megapark. Maar inmiddels is de voormalig exploitant – tegenwoordig werknemer bij de technische dienst van Miracle Planet – een stuk voorzichtiger. ‘Ik weet van niets.’ Gesprekken tussen Kuipers en de eigenaren van de gebouwen zijn door de eigenaren afgezegd.
Volgens de exploitant van het eerste uur heeft Reggeborgh het helemaal verprutst met Miracle Planet. ‘Ons uitgangspunt was dat 75 procent van de omzet uit arrangementen zou moeten komen en 25 procent uit passanten. Maar toen ze het overnamen, zei Reggeborgh: ‘Miracle Planet is voor de passant.’ Maar ik zie niet wat een gezin bij ons moet.’

Reageer op dit artikel