nieuws

Geknoei met illegale schoonmakers

Horeca

Hotels en fastfoodzaken zijn veelvuldig de dupe van geknoei met illegaal personeel bij schoonmaakbedrijven. Met grote regelmaat worden illegale arbeiders aangetroffen bij de schoonmaakwerkzaamheden in hotels en fastfoodzaken. Dat blijkt uit controles in de schoonmaakbranche, uitgevoerd door de Arbeidsinspectie.

Geknoei met illegale schoonmakers

Bij controle in de schoonmaakbranche heeft de Arbeidsinspectie vorig jaar bij bijna één op de vijf gecontroleerde bedrijven illegale arbeid aangetroffen. De werkgevers maakten gebruik van personeel zonder de vereiste werkvergunning. Ook stelde de inspectie vast dat dertien werknemers vervalste identiteitspapieren hadden of werkten op de papieren van een ander.

Het een en ander staat in een verslag dat het ministerie van Sociale Zaken dinsdag heeft gepubliceerd. De controleurs bezochten 109 bedrijven die schoonmaakwerk doen in horecabedrijven en in treinen. De inspectie had tips ontvangen dat juist daar illegale arbeid werd verricht.

De wet werd het vaakst overtreden bij hotels, pensions en vakantieparken. Van de 59 gecontroleerde bedrijven in die sectoren had 22 procent de zaken niet op orde. Bij de fastfoodketens lag dat percentage op 16. Bij de schoonmaak van treinen kwamen de controleurs geen overtredingen tegen.

In de fastfoodketens werkten vooral Indiërs en Pakistanen illegaal. Bij de hotels, pensions en fastfoodketens waren het met name Afrikanen. Degenen onder hen die illegaal in Nederland verbleven, worden door de Vreemdelingendienst het land uitgezet. Werkgevers die gebruik maakten van illegale arbeid, hebben een boete gekregen van 8000 euro per illegale werknemer.

Reageer op dit artikel