nieuws

Geleen gaat praten met ‘horeca-afpersers

Horeca

De gemeente Geleen wil op een bijzondere manier de afpersing van de lokale horeca aanpakken. Door in gesprek te gaan met overlastjongeren hoopt de gemeente de identiteit van de afpersers te achterhalen. ‘We gaan ze aanspreken op hun gedrag, hopelijk komen we via deze jongens ook te weten wie achter de afpersingspraktijken zitten. Vanuit de horeca krijgen we die informatie niet’, stelt een woordvoerder.

De gemeente zit erg in de maag met de afpersingszaak waarover Zibb.nl/horeca vorige week schreef. Via anonieme tipgevers en informanten weten politie en gemeente in Geleen dat jongeren onder dreiging met geweld gratis drank en geld krijgen van de lokale horeca. Uit angst voor represailles houden de ondernemers echter stijf de kaken op elkaar, waardoor de autoriteiten machteloos staan. ‘Het is frustrerend dat we niet in kunnen grijpen’, aldus gemeentewoordvoerder Ton Bosters in het Algemeen Dagblad.

Pogingen van de krant om caféhouders in Geleen aan de tand te voelen, liepen op niets uit. Zelfs onder garantie van anonimiteit willen de kroegbazen geen uitspraken doen over de afpersingsaffaire. De politie hoopt dat de ondernemers zich alsnog zullen bedenken en aangifte doen. ‘De signalen over afpersing bereiken ook de burgers. Dat leidt mogelijk tot angst. En zolang we geen aangiftes hebben, kunnen we die angst niet wegnemen.’

Reageer op dit artikel