nieuws

Geslaagde première De Kleine Zeemeermin in Efteling

Horeca

Peter Paling, Hans Haring, Schele Schelvis of Gerrit Zalm. Ze waren allemaal aanwezig in de musical De Kleine Zeemeermin die afgelopen zondag in De Efteling in première ging. De familiemusical, naar het gelijknamige sprookje van Hans Christiaan Andersen, speelt zich bijna geheel onder water af.

Het is de tweede musical die het Efteling Theater presenteert. De eerste was Doornroosje met onder anderen Idols-winnaar Jamai. Het theater blijkt populair onder de acteurs. In de tweede familievoorstelling staan namen op het toneel als Kim-Lian van der Meij, Mariska van Kolck en Joost de Jong.

Grootste opdracht voor de Efteling en productiehuis Studio 100 uit België was het creëren van een wereld onderwater, maar ook het snel wisselen van de onder- en bovenwereld. Het lukte de theatermakers door onder meer te werken met een zwarte achtergrond en de cast in fluorescerende kleding op te laten komen, waardoor schimmig bleef hoe de vissen zich toch voortbewogen. Het was soms fabuleus om te zien hoe snel onder- en bovenwereld wisselden. De hele cast sprak van een hoogstandje die een zeer nauwe samenwerking vroeg tussen de techniek en de acteurs. ,,Het was een zware bevalling”, zegt Lone van Roosendaal die Sannemoon, die de dochter van de heks speelt. Van Kolck: ,,Je bent als actrice erg afhankelijk van de vliegmachine, omdat je in de lucht hangt. Dat vraagt toch iets anders van je.” Net als Van Kolck hing ook Kim-Lian als zeemeermin tijdens de voorstelling grotendeels boven het toneel in de lucht. Onduidelijk is nog steeds hoe, want dat geheim wil de Efteling niet onthullen: ,,Het moet toch en beetje magie blijven”, aldus een woordvoerder.

De romantische musical verhaalt over de kleine zeemeermin die een prins na een schipbreuk uit het water redt. Beiden worden verliefd, maar lijken onbereikbaar voor elkaar. De heks Anne-Moon biedt echter uitkomst. Haar snode plannen, keren zich tegen haar.

Dat in de musical ook met de ouders van kinderen rekening is gehouden, zit ‘m vooral in de woordgrapjes en de actualiteit die daarin wordt verwerkt. Zo wordt de heks al gauw een nare onderwater-Tokkie en heten de voormalige vriendjes van de dochter van de heks: Peter Paling, Hans Haring en Gerrit Zalm. Die laatste vond ze niet veel aan, want als ze samen uitgingen, was hij continu aan het flipperen, doelend op de hobby van minister Zalm. Een toevoeging in het sprookje waren de twee als ‘parel in hun schelp’ verklede mannen die vanuit de koninklijke loge tussendoor commentaar gaven op de musical. Dat deed denken aan de oude mannetjes uit The Muppet Show. De Kleine Zeemeermin wordt tot begin april opgevoerd.

Reageer op dit artikel