nieuws

Gevaar acrylamide in bakproducten gereduceerd

Horeca

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de stof acrylamide, die voorkomt in gefrituurde en gebakken levensmiddelen, de gezondheid van consumenten schaadt. Dat zegt een onderzoekspanel van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) in een recent onderzoek.

Gevaar acrylamide in bakproducten gereduceerd

De stof kan echter wel gevaarlijk zijn voor werknemers in de voedingsmiddelenindustrie die de stof kunnen inademen. De chemische stof acrylamide wordt gevormd wanneer zetmeel wordt verhit boven de 120 graden Celcius. De stof kan bij inademing van zeer grote hoeveelheden kanker en onvruchtbaarheid veroorzaken en het zenuwstelsel beschadigen.

Schokkend

In april 2002 schokte de Zweedse voedselautoriteit de voedingsindustrie met de mededeling dan acrylamide voor kan komen in talloze allerdaagse voedingsmiddelen zoals chips, brood, friet, koekjes en andere producten waarvoor zetmeel wordt verhit. Voorheen was de stof alleen bekend uit de bouwwereld.

Volgens het recente NIH-onderzoek is het echter onwaarschijnlijk dat consumenten ziek worden van gebakken en gefrituurde producten omdat de hoeveelheid acrylamide daarin slechts gering is. Uit onderzoek met mannetjesratten is gebleken dat de vruchtbaarheid van de dieren achteruit gaat bij de consumptie van 15 duizend microgram acrylamide per dag. Bij mensen krijgt een gemiddelde niet-roker dagelijks slechts 0,5 tot 0,8 microgram van de stof binnen. Een roker wordt blootgesteld aan een dosis van circa 4 microgram per dag.

Reageer op dit artikel