nieuws

Groeiende ergernis over euro-aanpassing

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dreigt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in te schakelen in een poging de groeiende stroom klachten over de euro-aanpassing van betaalautomaten een halt toe te roepen. Na de ombouw blijken op veel automaten voor pin- en creditcardtransacties niet meer alle soorten handelingen mogelijk, zoals het verwerken van fooien in restaurants en preauthorisaties bij hotelereserveringen.

De problemen ontstaan doordat automatenleveranciers van betaalautomaten verschillende technische specificaties kunen hanteren. Bovendien lijkt het moment van aanpassing aan de euro te zijn aangegrepen om meteen maar bepaalde specificaties te vernieuwen, aldus KHN in een persverklaring. Horecaondernemers zijn door leveranciers van betaalautomaten niet voldoende en tijdig geïnformeerd over wijzigingen, stelt de brancheorganisatie. KHN-directeur Jeu Claes: ‘Onze leden willen hun systemen en betaalautomaten graag tijdig aanpassen aan de euro, maar met veranderingen in bepaalde functies wordt het voor ons en onacceptabel scenario. De ondernemer moet per saldo meer betalen voor minder functionaliteiten en heeft dat maar te slikken. Er wordt hier oneigenlijk gebruikgemaakt van de marktpositie. Wij overwegen serieus deze zaak aanhangig te maken bij de NMa.’

Reageer op dit artikel