nieuws

Grootste WAO-risico in horeca

Horeca

Mensen die in horeca of catering werken lopen de grootste kans om in de WAO terecht te komen. Vorig jaar kwamen gemiddeld 2,8 op de 100 werknemers in de WAO terecht, net zo veel als in de industriële slachterijen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (LISV).

Grootste WAO-risico in horeca

De horeca blijkt een zwaar vak waar heel wat wordt gesjouwd en getild en waar lange dagen worden gemaakt. Eerder onderzoek van de Arbeidsinspectie toonde dat de fysieke belasting in de keuken het hoogst is.

Uit het onderzoek blijkt dat ontlastende maatregelen vaak uitblijven. Zo is er in een derde van de keukens geen enkele mogelijkheid om de benen en de rug te ontlasten. Langdurig staan leidt volgens de arbeidsinspectie tot rugklachten en spataderen. Volgens de inspectie lijdt de horeca aan bedrijfsblindheid als het om arbeidsomstandigheden gaat.

Overigens is de gezondheidszorg in absolute getallen de grootleverancier van de WAO: 16.758 mensen werden vorig jaar afgekeurd, oftewel 1,7 op 100. In totaal werden vorig jaar 100.193 nieuwe WAO-uitkeringen verstrekt. Daarmee kwam het aantal mensen met een WAO-uitkering eind vorig haar op 768.779.

Reageer op dit artikel