nieuws

Haringparty’s vangen bot

Horeca

Tientallen haringparty’s in Nederland gaan volgende week niet door. De haring die momenteel gevangen wordt, is niet vet genoeg en mag dus niet doorgaan voor Hollandse Nieuwe. Paniek in haringparty-land? “Wij wachten rustig af”, is de logische reactie van Femie van den Berg, projectmanager van ’s lands bekendste haringparty in het Amsterdamse Hilton Hotel. Veel haringfeesten stonden gepland voor 30 en 31 mei. Het is nog onduidelijk wanneer de party’s wel door kunnen gaan.

Haringparty’s vangen bot

Dé haringpartyin het Hilton is al jaren de plek om gezien te worden met de eerste Hollandse Nieuwe. Het haringevent in het befaamde hotel is in handen van Wegenerevents. De organisatie kan niet anders dan zich neerleggen bij ‘de magere vangst’: “We gaan onze relaties op de hoogte brengen per mail en we gaan ze nabellen”, aldus Van den Berg. Het is onduidelijk hoe lang het nog gaat duren voordat de party’s wel door kunnen gaan en de vis voldoende vet is. “Maandag (29 mei, SW) wordt gekeken wanneer de vis eventueel wel aan de consument geserveerd kan worden”, weet projectmanager Van den Berg.

Ook andere haringparty’s zitten met de handen in het haar en zijn gedwongen de boel af te blazen. Enkele organisatoren wagen zich aan een voorspelling. Zo meldt de site van de haringparty van restaurant De Stadsschuur in het Zeeuwse Goes, dat hun party waarschijnlijk op 7 of 14 juni wel doorgang kan vinden. Of de vis dan al vet genoeg is, moet maandag 29 mei blijken als een nieuwe vangstdatum wordt vastgesteld.

Een enkele party gaat toch door, zonder Hollandse Nieuwe. Zo liet de organisatie van het Haringgala bij Boode in Bathmen direct na publicatie van dit bericht weten, dat in Bathmen het Haringgala gewoon door zal gaan. Boode heeft extra oesters en sushi klaar staan op dinsdag 30 mei.

Reageer op dit artikel