nieuws

Heerlijk hazendal

Horeca

Een van de opmerkelijkste wijndomeinen in de Zuid-Afrikaanse gemeente Stellenbosch is Hazendal. Daar worden bijvoorbeeld Russische iconen en eieren van Fabergé geëxposeerd, terwijl in het Hermitage-restaurant – waarvan het plafond deels met druivenbladeren werd beschilderd – genoten kan worden van niet alleen Maleisisch-Kaapse gerechten, maar ook van blinis met kaviaar en een pastagerecht uit de […]

Een van de opmerkelijkste wijndomeinen in de Zuid-Afrikaanse gemeente Stellenbosch is Hazendal. Daar worden bijvoorbeeld Russische iconen en eieren van Fabergé geëxposeerd, terwijl in het Hermitage-restaurant – waarvan het plafond deels met druivenbladeren werd beschilderd – genoten kan worden van niet alleen Maleisisch-Kaapse gerechten, maar ook van blinis met kaviaar en een pastagerecht uit de Oekraïne. De eigenaar, sinds 1994, is namelijk een geïmmigreerde Rus, Mark Voloshin. Hij heeft het ruim 300 jaar oude Hazendal geheel gerenoveerd tot een landgoed waar wijn, kunst en gastronomie harmonisch met elkaar samengaan. Een ander opmerkelijk facet is dat de meeste druivenstokken zo’n drie decennia oud zijn en niet worden geïrrigeerd. De opbrengst van de 66 hectare bestrijkende wijngaard is dan ook relatief laag.

Verder heeft Voloshin op leidende posities veel vrouwen in dienst, waaronder wijnmaker Ronell Wiid. Zij kwam in 1998 van Boschendal naar Hazendal, kreeg vroeg in het jaar een zoon, en begon direct daarna aan de oogst – waaruit ze een unieke wijn creëerde. Een wijn waarmee ze als eerste vrouwelijke wijnmaker de prestigieuze Diners Club Award won. Wat Ronell creëerde was een melange van 55 procent shiraz en 45 procent cabernet sauvignon. Deze werd vervolgens een jaar te rijpen gelegd in Franse fusten. Ronell zelf omschrijft hem graag als ‘elegant en van een subtiele Franse stijl’. In zijn aroma zit flink wat toast, naast rijp, besachtig fruit, onder meer van cassis. Deze donkerrode Hazendal Shiraz-Cabernet Sauvignon 1998 smaakt al vrij soepel, maar heeft toch ruim voldoende tannines om nog jaren mee te kunnen (ƒ22,95).
Aangezien op Hazendal de meeste druivenstokken oud zijn, en er vroeger in Zuid-Afrika vooral witte soorten werden geteeld, wordt er beduidend meer witte dan rode wijn geproduceerd. Ter plekke heb ik enkele nieuwe witte bottelingen geproefd die in de loop van het jaar naar Nederland zullen komen. De Kleine Hazen Bosstok 2000 werd samengesteld uit gelijke delen chenin blanc en sauvignon blanc; tot zijn schakeringen behoren wit plus tropisch fruit, voorzien van een snufje specerijen. Eveneens geslaagd waren de Hazendal Chardonnay 1999, afkomstig van jonge stokken en vergist op vat, de Sauvignon Blanc 2000 en de Chenin Blanc Wooded 1999. Op Hazendal is héél wat heerlijks te vinden.
Van der Linden, Walraven & Sax, tel. (078) 610 73 70, fax (078) 610 61 72.

Reageer op dit artikel