nieuws

Historische krimp Nederlandse economie

Horeca

Het ziet er nog slechter uit voor de Nederlandse economie dan al gedacht. De economische krimp komt dit jaar uit op 4,75 procent. De werkloosheid stijgt volgend jaar naar 730.000 (9,5 procent van de beroepsbevolking).

Historische krimp Nederlandse economie

Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) die dinsdag werden gepresenteerd.

Het tekort van de overheid stijgt volgend jaar naar 6,7 procent van het bruto binnenlands product.Uit de cijfers blijkt dat ook de krimp van de economie nog groter uitvalt dan eerder werd voorspeld. In maart ging het CPB nog uit van een economische krimp van 3,5 procent dit jaar.

Ook in 2010 is de neergang dieper: 0,5 procent in plaats van 0,25 procent. Dit jaar loopt het begrotingstekort volgens het CPB op tot 4,1 procent. De inschatting van het CPB komt overeen met de inschatting van het IMF uit april. Toen voorspelde het IMF dat de Nederlandse economie dit jaar sterker krimpt dan ooit in vredestijd is gemeten. De economische krimp zou volgens het IMF dit jaar uitkomen op 4,8 procent en in 2010 op 0,7 procent.

CPB-directeur Coen Teulings zei in een toelichting dat de recessie veel ernstiger is dan de voorgaande vijf recessies in Nederland. ,,Het gaat om een majeure gebeurtenis. We kunnen dit niet afdoen als weer een recessie.’’

Reageer op dit artikel