nieuws

Hoge arbeidsproductiviteit Nederlandse horecasector

Horeca

Nederland heeft samen met Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Ierland de hoogste arbeidsproductiviteit en de laagste horecadichtheid van Europa. In Italië, Spanje, Portugal en België is dat precies andersom. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, de Europese tegenhanger van CBS.

Eurostat vergeleek onder meer de hotelsector en verblijfsrecreatie (primair slapen) en de restaurantsector, fastfoodsector, drankensector, kantines en catering (primair eten). Ook de bedrijfsomvang is het grootst in de groep van Nederland: gemiddeld vijf werknemers per onderneming in de restaurantsector, fastfoodsector, drankensector, kantines en catering.

In Nederland worden per 100.000 inwoners ongeveer 220 restaurantbedrijven, cafetaria’s, bedrijfsrestaurants en dergelijke waargenomen, met in elke onderneming gemiddeld zes werknemers en ongeveer 180.000 euro aan arbeidsproductiviteit. Binnen de groep met Nederland kent Frankrijk met 270 ondernemingen per 100.000 inwoners de hoogste dichtheid en Duitsland sluit de rij met 170 ondernemingen. Nederland zit met 213 aan het gemiddelde.

Reageer op dit artikel