nieuws

Hoge Raad Curaçao geeft Van der Valk gelijk

Horeca

Van der Valk op Curaçao heeft afgelopen vrijdag een belangrijke overwinning geboekt in een slepende rechtszaak over de aanleg van een strand. Het horecaconcern is in het gelijk gesteld door de Hoge Raad. Die heeft een eerdere uitspraak van het hof vernietigd en de zaak terugverwezen.

’We zijn jaren geleden naar Curaçao gelokt met de belofte dat het eiland zou zorgen voor een strand’, aldus eigenaar Marc van der Valk. ‘Wij zijn het enige grote hotel dat er geen heeft. Curaçao zou het gaan aanleggen, wij zouden het gaan exploiteren. Dat was in 1989 de afspraak.’

De eerder goedgekeurde aanleg van een strand naast het hotel ketste echter op het laatste moment af. Het eiland stelde vervolgens een ander strand ter beschikking. Het beloofde de geschatte schade van veertig miljoen Antilliaanse guldens (bijna 23 miljoen euro) te betalen als het niet op tijd gereed kwam.

Toen de aanleg uitbleef, eiste Van der Valk de veertig miljoen op. Curaçao weigerde echter te betalen en werd in augustus 2000 door het hof in het gelijk gesteld. ’De kans is nu zeer groot dat Curaçao tot betaling moet overgaan’, denkt advocaat R. Blaauw van Van der Valk. ‘De raad heeft geen spaan heel gelaten van het vonnis van het hof. Het eilandgebied heeft nu geen excuses meer.’ Blaauw verwacht op zijn vroegst in februari een nieuwe uitspraak van het hof.

Overigens is het strand inmiddels wel aangelegd, maar jaren te laat, vindt Van der Valk: ‘We hebben schade geleden. Die moet worden betaald.’ Als alle vergunningen worden goedgekeurd, zet Van der Valk bij het nieuwe strand een beach resort met driehonderd bedden neer.

Reageer op dit artikel