nieuws

Holland op vernieuwende wijze gepromoot

Horeca

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) gaat Nederland op een vernieuwde manier promoten in het buitenland. Alles op basis van recent onderzoek, waaruit het NBTC doelgroepen heeft benoemd op basis van motivatie en drijfveren. De zogeheten classics – zoals klompen, tulpen en kaas – blijven als één van de belangrijkste onderdelen van ons land in tact.

Holland op vernieuwende wijze gepromoot

Al het moois van Holland, gevat in vijf zogenoemde PMPC’s. Dat is de basis van de merkstrategie voor Holland. In deze product-markt-partnercombinaties legt het NBTC vast wat Holland zo bijzonder maakt en voor wie dat interessant is: onze steden, de kust, het klassieke Holland, de zakelijke reismarkt en ‘the Good Life’. En hoe product en doelgroep communicatief gezien vervolgens zo effectief mogelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat is grofweg de uitkomst van de nieuwe manier van promoten van Holland in het buitenland, zo laat marketingdirecteur Ivo Brautigam weten.

Creatieve invulling
Brautigam: ‘De formulering van de PMPC’s is inmiddels afgerond. Het NBTC werkt momenteel aan de strategische en creatieve invulling ervan. Voor elke PMPC worden de betreffende doelgroepen en de strategische eindwaarde bepaald, het gevoel dat de doelgroep bij de PMPC moet krijgen. Na de ontwikkeling van de strategische outlines volgt de creatieve invulling’.

Voor de PMPC Steden heeft het NBTC een marktoverstijgende, multimediale stedencampagne voor België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië ontwikkeld. Kortweg spreekt de doelgroep de doelgroep aan. Daarbij moet worden gedacht aan bewoners van bijvoorbeeld Rotterdam, die jongeren in Londen gericht aanspreken via bijvoorbeeld bladen en websites.

Aangescherpt Holland marketingbeleid
Aan de basis van de vernieuwende manier van promoten ligt een groot onderzoek. Het onderzoek is nog niet geheel afgerond, maar bevindt zich in een vergevorderd stadium. Het NBTC gaat op basis van het onderzoek binnenkort komen met een aangescherpt Holland marketingbeleid, waarbij de hoofdgroepen (steden, kust, groene achterland en classics) een verfijndere strategie krijgen. Het NBTC gaat werken met een model met reismotieven.

‘We hebben in het algemeen een scherper beeld van doelgroepen gekregen. Voorbeeld: de Europese stedentripper bestaat niet. We kijken meer naar de motivatie en drijfveren van toeristen. We gaan de doelgroepen gerichter aanspreker in hun eigen omgeving en hun eigen taal’, aldus Brautigam.

Voor de horeca in Nederland biedt de nieuwe werkwijze van het NBTC goede kansen, die de aangescherpte strategie kenbaar gaat maken bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN). KHN kan vervolgens voortborduren op de nieuwe strategie.

Reageer op dit artikel