nieuws

Honderden boerderijen dicht wegens nitrofen

Horeca

De autoriteiten van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern hebben vijfhonderd agrarische bedrijven uit voorzorg gesloten. Reden voor de maatregel is de vondst van het kankerverwekkende vergeldingsmiddel nitrofen in diervoeder.

Het nitrofen-schandaal vindt zijn oorsprong in Mecklenburg-Vorpommern. In een opslagplaats in Malchin lag voedergraan opgeslagen in een met nitrofen besmette ruimte. De stof dook uiteindelijk aanvankelijk op in biologische levensmiddelen. De jongste gevonden besmetting is ook terug te voeren naar Malchin. Wegens de nitrofen-zaak zijn in Duitsland al 24.000 dieren gedood. De financiële schade zou al zo’n 540 miljoen euro belopen.

Europees commissaris voor Volksgezondheid Byrne zei dinsdag 12 juni op korte termijn duidelijkheid van Duitsland te willen over het schandaal. Volgens Byrne zijn er fouten gemaakt bij het melden van een vervuiling van kalkoenvlees en granen met het kankerverwekkend verdelgingsmiddel.

De Ierse eurocommissaris kondigde dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg echter geen strafmaatregelen tegen Duitsland aan. Volgens hem is de vervuiling onder controle. Nog zes procent van het vervuilde materiaal moet worden opgespoord. De Duitse autoriteiten hebben hem verzekerd dat dit eind deze week zal zijn gebeurd. Dit materiaal bevindt zich vooral in Duitsland zelf. Export heeft eerder wel plaatsgevonden naar Nederland, België, Oostenrijk en Denemarken. Al deze besmette partijen zijn opgespoord, aldus Byrne.

Reageer op dit artikel