nieuws

Hoogervorst: ‘Kroket moet calorieën vermelden

Horeca

Consumenten moeten een beter idee krijgen hoeveel calorieën zij dagelijks binnenkrijgen. Levensmiddelen, maar ook onverpakt eten zoals de kroket bij de snackbar, moeten daarom het aantal calorieën per portie vermelden. Dat heeft het Voedingscentrum dinsdag bepleit bij minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Hoogervorst: ‘Kroket moet calorieën vermelden

Het voorlichtingsbureau voor eten wil de vermelding van de voedingswaarde op etiketten van voedingsmiddelen inzetten in de strijd tegen overgewicht. Daarvoor is ‘verdergaande regelgeving’ nodig. Volgens het Voedingscentrum is bijna de helft van de mannen en bijna veertig procent van de vrouwen te zwaar.

‘Een kleine steekproef van het Voedingscentrum toonde aan dat slechts 12 procent van de producten de voedingswaarde per portie vermeldt. Een kwart gaf zelfs helemaal geen informatie over de hoeveelheid calorieën’, aldus de organisatie.

Het Voedingscentrum wil dat etiketten op levensmiddelen ook informatie geven over hoeveel calorieën mannen en vrouwen elke dag nodig hebben. Op die manier kunnen mensen gemakkelijk zien of zij te veel eten.

Verder wil het Voedingscentrum dat bedrijven in de detailhandel en de horeca hun klanten zoveel mogelijk gaan informeren over het aantal calorieën in hun producten. De organisatie heeft het liefst dat maaltijden in cafés en restaurants ook het aantal calorieën gaan vermelden. Het wil daarvoor in gesprek met de sector.

Reageer op dit artikel