nieuws

Horeca hekelt hoge kosten creditcards

Horeca

Het betalen met een creditcard kost volgens horecaondernemers nog steeds te veel geld. Het Platform Detailhandel laat weten dat het hoopt dat eurocommissaris Neelie Kroes de creditcardmaatschappijen ‘keihard’ aanpakt. Kroes presenteerde woensdag een rapport waarin de kosten voor creditcardbetalingen hard worden aangevallen.

Horeca hekelt hoge kosten creditcards

In het rapport staan de resultaten van een sectoronderzoek naar concurrentie onder banken en creditcardmaatschappijen. Ook de Europese Commissie stelt dat de vergoedingen die creditcardmaatschappijen vragen voor transacties, de zogeheten interchange fees, veel te hoog zijn en dat het onduidelijk is hoe de hoogte ervan wordt bepaald. Volgens de branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland kunnen deze vergoedingen oplopen tot zes procent.

Interchange fees worden door de bank van de horecaondernemer betaald aan de bank van de met een kaart betalende consument. Horeca-uitbaters berekenen deze kosten door in de prijzen van de producten en uiteindelijk betalen de consumenten. Interchange fees zijn al jaren onderwerp van discussie tussen banken en winkeliers. Onlangs nog besloot de Poolse mededingingsautoriteit dat interchange fees moeten worden afgeschaft.

Koninklijk Horeca Nederland zegt verheugd te zijn met het harde oordeel van Kroes. ‘We zijn blij dat ze inziet dat het zo niet langer kan’, zegt directeur Jeu Claes. De bond roept consumenten op de creditcard voorlopig niet meer te gebruiken en ‘veilig’ contant of met de pinpas te betalen.

Volgens Claes zorgen de tarieven die creditcardverwerkers rekenen alleen maar voor verhoogde prijzen. ‘En dat is niet eerlijk tegenover de klant die contant of met pin betaalt.’

Reageer op dit artikel