nieuws

Horeca in greep van sneeuwval

Horeca

De hevige sneeuwval van afgelopen weekend heeft ook de horeca behoorlijk ontregeld. Veel gestrande reizigers in het oosten van het land moesten noodgedwongen een hotelovernachting boeken. In een park van Landal GreenParks op de Veluwe raakten driehonderd bezoekers ingesneeuwd.

Horeca in greep van sneeuwval

Nederland was vrijdag volledig van slag. Sneeuw, regen en harde wind zorgden voor een enorme chaos. Op autosnelwegen in Gelderland en Overijssel werd het ene filerecord opgevolgd door het andere. Ook de horeca kreeg te maken met de extreem winterse omstandigheden.

Zo werden vastzittende automobilisten bij Apeldoorn ondergebracht in een filiaal van Stayokay, de vroegere jeugdherbergcentrale. Iets verderop op de Veluwe raakten driehonderd bezoekers van vakantiepark Landal Miggelenberg in Hoenderlo ingesneeuwd. Ze zouden vrijdag naar huis gaan na een midweekje Miggelenberg, maar konden vanwege 25 centimeter sneeuw en omgevallen bomen het park niet verlaten. Nieuwe gasten konden het park niet bereiken.

Verder kampten veel restaurants met afmeldingen van reserveringen. Motels langs besneeuwde autosnelwegen zaten propvol. Het Van der Valk-hotel in Hengelo-Noord was in een mum van tijd compleet volgeboekt. In Enschede moest Go Planet worden ontruimd. Een flink pak sneeuw van ruim twintig centimeter op het dak van de amusementshallen zorgde voor instortingsgevaar. Vandaag inspecteren experts van de gemeente het complex opnieuw.

Ook elders in Europa wordt de horeca getroffen door het weer. De Canarische Eilanden, bekend van de vele hotels en barretjes, wordt bedreigd door de tropische storm Delta. De tropische storm met bijna orkaankracht raast vandaag over de toeristische eilanden voor de westkust van Afrika.

Buiten Europa was het goed mis in Thailand. Het toeristeneiland Koh Samui werd hard getroffen door overstromingen als gevolg van hevige slagregens en modderstromen. Honderden hotels en restaurants zijn gesloten, aldus de lokale politie zondag. De toeristenindustrie schat de schade op ruim 20 miljoen euro.

Reageer op dit artikel