nieuws

Horeca kan eigen bank opzetten

Horeca

Om de vastzittende kredietmarkt voor horecaondernemers weer vlot te trekken, moet de branche zelf een bank oprichten. Met zogeheten peer to peer-banking (P2P) lenen horecaondernemers elkaar geld.

Horeca kan eigen bank opzetten

Dat idee oppert Ronald van den Hoff in zijn jongste column in Misset Horeca. Van den Hoff, onder meer directeur van Meeting Masters en bedenker van het innovatieve vergaderconcept Seats2meet.com, ziet in P2P-banking een alternatief voor de defensieve houding van de traditionele banken ten aanzien van het lenen van geld aan horecaondernemers.

P2P-banking werkt als volgt. Van den Hoff: ‘Op een daartoe neergezette website zeg je hoeveel geld je wilt lenen, waarvoor je het nodig hebt, welke rente je daarvoor wilt betalen en in hoeveel termijnen je denkt te gaan terugbetalen’.

Beter aflossingsgedrag

‘Mensen die geld willen uitlenen, kunnen zich dan inschrijven op een gedeelte van dat gevraagde bedrag. Hoe hoger de rente, hoe hoger het risico natuurlijk. De gevraagde bedragen variëren van duizend tot 25.000 euro. De ervaring leert dat het aflossingsgedrag beter is dan bij gewonen banken, omdat diegenen die je geld lenen niet anoniem zijn.’

In het buitenland gebeurt dit P2P-banking al volop. Bij het Amerikaanse Prosper gaat zo’n 178 miljoen dollar rondt. Ook Australië (Fosik), Polen (Smava) en China (Ppdai) hebben zo’n systeem. In ons land zou Koninklijke Horeca Nederland (KHN) volgens Van den Hoff hierin coördinerende rol moeten spelen.

Discussie

Inmiddels is de oprichting van een eigen horecabank een discussiepunt geworden in de Misset Horeca Group op LinkedIn. Members van de groep kunnen hun mening geven over het bankidee. Lid worden van de discussiegroep is gratis en kan eenvoudig via LinkedIn.

Reageer op dit artikel