nieuws

Horeca prominent in nieuwe Quote 500

Horeca

De familie Van der Valk is licht gedaald in de Quote 500. In de ranglijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders daalde de horecafamilie van plaats 37 naar 41. Naast veel bouwondernemingen, investeringsbedrijven en vastgoedbaronnen, bevat de Quote 500 ook dit jaar weer menig horecaondernemer.

Horeca prominent in nieuwe Quote 500

Investeerder Cees de Bruin is de eerste rijke Nederlander met een horecalink die we tegenkomen in de lijst. De Bruin verkocht dit jaar Landal Greenparks. Hij kocht het in 1996 van Aegon, verhoogde de omzet in acht jaar tijd van 40 miljoen euro naar 115 miljoen euro, en verkocht het in mei voor 158 miljoen euro aan Cendant. Kassa dus. Quote schat het vermogen van De Bruin op 1 miljard euro, 28 procent lager dan het jaar daarvoor. De Bruin daalde dan ook van zeven naar achttien.

Joël en Danny Wyler staan met 575 miljoen euro op plaats 27. De broers houden van gevarieerd investeren, gezien hun financiële belangen in borrelnootjes, auto-onderdelen én restaurants. De Wylers leverde dit jaar 21 procent in aan vermogen en daalde van 22 naar 27.

Projectontwikkelaar Sander van Gelder maakt een reuze sprong. Van 101 naar 40. Zijn vermogen steeg met 122 procent naar 400 miljoen euro. Van Gelder is vooral bekend van investeringen in Portugal. Zo ontwikkelde hij een kunstmatig dorp aan de Portugese zuidkust en bouwde hij er een vijfsterrenhotel in Valo do Lobo III.

De nummer één uit de Misset Horeca Top-100, de familie Van der Valk, vinden we terug op plaats 41. Vierhonderd miljoen euro bedraagt het vermogen, volgens Quote. Al doet Gerrit van der Valk in Quote minder duidelijk over het vermogen: ‘Die 400 miljoen klopt precies. Maar dan moet er wel een minnetje voor.’

Jan Bosch verkocht Golden Tulip-hotels aan het Spaanse NH Hoteles. Verder verdient hij zijn geld in vastgoed. Bosch is tevens bestuurder bij het Zwitserse beursgenoteerde vastgoedfonds Züblin. Bezit 309 miljoen euro (plaats 54) en spaart Ferrari’s.

Driehonderd miljoen euro voor Aat van Herk. De Rotterdammer bezit kantoren in ‘zijn stad’ en bezet de 58ste plaats. In het centrum van Amsterdam bezit hij onder meer het 106 kamers tellende AMS Hotel.

Projectontwikkelaar Piet Grouwels bezit veel, waaronder het designhotel Floris Suite op het zonovergoten eiland Curaçao. Grouwels bivakkeert op plaats 87 met 222 miljoen euro, 8 procent meer dan vorig jaar.

Nieuwbakken hotelier Willem Cordia is vooral bekend als havenbaron, investeerder, kunstverzamelaar en paardenbaas. In januari kocht hij in het Zuid-Afrikaanse Somerset West het luxueuze Straightway Head Country House Hotel. Cordia staat 117e met 175 miljoen euro.

De hoogste nieuwkomer in de Quote 500 is Kaspar van Eijl, zoon van Giovanni van Eijl. Kaspar debuteert met 150 miljoen euro. Het vastgoed- en horecabedrijf staat bekend als de Amrâth Groep, vernoemd naar Kaspars grootmoeder. Verder bevat het imperium wegrestaurants, Hotel Gooiland (Hilversum), discotheek Red (Huizen) en het onlangs aangeschafte Scheepvaarthuis in Amsterdam, dat moet transformeren tot een vijfsterrenhotel.

Discotheken en kroegen in Amsterdam. Het vormt slechts een onderdeel uit de omvangrijke portefeuille van vastgoedman Maup Caransa. Met 135 miljoen euro daalt de 88-jarige Caransa van de 135e naar de 143e plaats.

Beschimpt en bevlekt. Sjoerd Kooistra levert ook in, in de Quote 500. Van nummer 137 naar 159 en een vermogendaling van 5 procent. Nog altijd goed voor 119 miljoen euro, zo schat Quote. Al twijfelt het blad over zijn vermogen: ‘132 miljoen euro is misschien wat overdreven, maar hij komt een heel eind’.

De familie Derksen is bekend van CenterParcs. Wijlen Piet Derksen richtte het vakantiepark op en verkocht het op late leeftijd. Met een vermogen van 105 miljoen euro staat de familie Derksen op plaats 177 in de Quote 500.

Bart van Elsland verkocht in 1999 broodjesketen Bakker Bart en startte ijsketen Australian Homemade. Van Elsland bezit 93 miljoen euro en daalde van 188 naar plaats 201. Ondanks een vermogensstijging van 3 procent.

Op 252 met 80 miljoen euro staat de 55-jarige Maik Willems van de driesterrenhotelketen Bastion.

Nog een verkoper van Bakker Bart: Eric Companjen. Op plaats 280 met 73 miljoen euro. Momenteel houdt Companjen zich onder andere bezig met franchiseketen Bakerstraat, de broodjesloketten bij tankstations. Ook is hij commissaris bij Van Dobben Kroketten, niet geheel onbekend in de horecabranche.

Horecavastgoedman Gerard van den Tweel zag zijn vermogen groeien met 11 procent tot 60 miljoen euro. Onder andere bekend van het luxueuze horecabedrijf De Heerlickheijd van Ermelo.

Weer eentje uit de Bakker Bart-deal. Arie Bertram scoorde flink met de verkoop van de broodjesketen in 1999. Bezit inmiddels 50 miljoen euro, al daalde hij van plaats 386 naar 432.

Michael van de Kuit is pas 36 en eigenaar van een klein horeca- en winkelpandenimperium. Quote schat het vermogen van de eigenaar van restaurant Panama (Amsterdam) en het ‘Ahold-restaurant’ D’Hoop op de Swarte Walvis op 48 miljoen euro. Goed voor plaatst 442.

Het houdt niet op. Nogmaals een oud Bakker Bart-ganger. Jan de Graaf, met 47 miljoen euro op plaats 447, kwam ook goed uit de inmiddels legendarische broodjesdeal van vijf jaar geleden. De Graafs vermogen steeg met 9 procent, al daalde hij in de lijst negen plaatsen.

De meeste miljoenen verdiende Marc Overmars met voetballen. Minder bekend is hij als eigenaar van een pannenkoekenhuis en van eetcafé De Middenstip in Epe. Overmars vinden we met 44 miljoen euro terug op plaats 472.

De laatste horecavent die we tegenkomen is niemand minder dan Hennie van der Most. Bezit naast markante horecabedrijven inmiddels 41 miljoen euro. Staat met plaats 497 op het randje van de Quote 500. Scoort in de Misset Horeca Top-100 met plaats zestien beduidend beter. Ook qua omzet. Het horecavakblad schat zijn vermogen op 62 miljoen euro.

Reageer op dit artikel