nieuws

Horeca uit overleg betaalpassen

Horeca

De horeca en winkeliers zijn uit het overleg gestapt met banken en toezichthouders over invoering van één Europese betaalmarkt. De vrees is ontstaan dat het overleg wordt misbruikt om tariefsverhoging te rechtvaardigen.

Horeca uit overleg betaalpassen

In Het Financieele Dagblad meldt Henk van den Broek, bestuurder van het Platform Detailhandel Nederland, ook namens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Petroleumindustrie- en pompstations te spreken.

Tarieven verhogen
‘Onze grootste zorg is dat we zo meteen in Europa slechts uit elektronische betaalproducten van twee Amerikaanse kaartfirma’s kunnen kiezen. Dat zijn Mastercard en Visa. En dat de Nederlandse winkeliers in plaats van de pintarieven de minstens 250 procent hogere tarieven van deze firma’s moeten betalen’, aldus Van den Broek in Het Financieele Dagblad over het opschorten van het overleg.

Van den Broek: ‘In België brak vorig jaar de hel los toen ze van het nationale Bancontact/MisterCash overgingen naar de internationale Maestro-debetkaart van Mastercard. Een week later verhoogde Maestro de tarieven’.

Kamervragen
Inmiddels zijn kamervragen gesteld over de kwestie. Zo willen CDA, PvdA en PVV van minister Bos van Financiën weten wat hij vindt van de breuk tussen ondernemers en banken. Ondertussen blijven de ondernemers het overbodig vinden een Europees betaalsysteem op te zetten. 98 procent van de pintransacties is binnenlands.

Reageer op dit artikel