nieuws

Horeca voorziet licht herstel

Horeca

De horeca verwacht een licht herstel in 2002. Dit jaar geven klanten 4 procent meer geld uit in hotels, restaurants, cafés en cafetaria’s, terwijl sterke prijsstijgingen zoals vorig jaar in de sector zullen uitblijven.

Deze vooruitzichten heeft het Bedrijfschap Horeca en Catering woensdag geschetst op basis van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Vorig jaar boekte de horeca ook een omzetgroei van 4 procent. Deze groei werd echter ‘over de hele linie’ teniet gedaan door de fors gestegen kosten.

In het eerste halfjaar van 2002 blijven de bestedingen in de horeca met een stijging van 3 procent nog achter bij de algehele consumptiegroei van 3,25 procent. Pas na de zomer begint het herstel in de sector en zijn er ‘mooie’ groeicijfers te zien van meer dan 5 procent.

’De horeca reageert iets vertraagd op economische golfbewegingen’, licht een woordvoerder van het bedrijfschap toe. ‘De terugval van de afgelopen tijd en het verminderd vertrouwen werken nog iets door. Mensen besluiten pas na enige tijd om minder buiten de deur te gaan eten. Het herstel van het vertrouwen is vervolgens ook weer later merkbaar.’

Daarbij komt volgens het bedrijfschap dat Nederland in 2002, op de Floriade na, geen grote evenementen kent. Bovendien is het Nederlandse elftal afwezig bij het WK voetbal, wat de cafébezoeken niet ten goede komt.

Reageer op dit artikel