nieuws

‘Horeca Wadden leert van alcoholvergiftigingen

Horeca

Terschelling en Texel zijn goed op weg de alcoholproblemen onder vakantiegangers aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Alcohol Preventie (STAP). Onderzoekers observeerden in de zomer van 2003 een week lang de horeca, jongerencampings en supermarkten op de beide waddeneilanden.

Aanleiding was het hoge aantal vakantiegangers met verschijnselen van alcoholvergiftigingen op Terschelling in het jaar daarvoor.

Vooral de horeca blijkt lessen te hebben getrokken uit de negatieve publiciteit over het onstuimige drinkgedrag van jeugdige vakantiegangers. De wijze waarop een aantal discotheken de leeftijdsgrenzen van de Drank- en Horecawet naleeft, is volgens de onderzoekers ‘voorbeeldig’ te noemen.

Jongeren onder de zestien jaar komen niet naar binnen en bezoekers van achttien jaar en ouder kunnen alleen als ze een armbandje om hebben drank bestellen. Sommige discotheken verstrekken nog wel drank aan jonge pubers.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat bij drie supermarkten vlakbij de jongerencampings op Texel en Terschelling ‘een opmerkelijk groot assortiment aan mixdranken te koop is’. Daar zijn respectievelijk 26, 28 en 32 soorten aangetroffen, terwijl het landelijk gemiddelde 22 blijkt te zijn, stellen de onderzoekers. Bovendien zijn de voorgeschreven leeftijdsaanduidingen in vier van de acht bezochte supermarkten niet goed aangegeven en worden de mixdranken gekoeld verkocht.

Reageer op dit artikel