nieuws

Horeca zeer pessimistisch over economie

Horeca

De horeca is een stuk pessimistischer over de resultaten in het laatste kwartaal van dit jaar dan gemiddeld. Dat blijkt uit de veelbesproken Conjunctuurenquête Nederland (COEN), die gisteren bekend is gemaakt. Slechts een paar sectoren zijn nog pessimistischer.

Horeca zeer pessimistisch over economie

Ruim 53 procent van de ondervraagde horecaondernemers in de in oktober gehouden enquête geeft aan dat de economie in het laatste kwartaal van 2008 verslechterd. Slechts 2,7 procent denkt dat het beter gaat.

Het saldo voor het economische klimaat, gegeven door de horeca, komt daarmee uit op 50,7 procent. Dat is behoorlijk pessimistisch, laat CBS-woordvoerder Michiel Vergeet weten. Alleen de industrie, de transportsector en de bouwnijverheid zijn somberder over de verwachte resultaten eind dit jaar.

Laagste punt

De economische neergang en de problemen op de wereldwijde financiële markten hebben de Nederlandse ondernemer de afgelopen maanden somber gestemd. Het vertrouwen van ondernemers heeft op dit moment het laagste punt sinds 1988 bereikt. De ondernemers rekenen volgend jaar op een omzetstijging in 2009 die hoger is dan de verwachte omzetstijging in het laatste kwartaal van 2008.

De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is een gezamenlijk onderzoek van werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor Bouwnijverheid. Totaal zijn 12.000 ondernemers ondervraagd.

Reageer op dit artikel