nieuws

Hotel helpt geïsoleerde Koreanen

Horeca

Dankzij een hotel hebben afgelopen weekend honderden inwoners van het vrije Zuid-Korea en het geïsoleerde Noord-Korea minutenlang met elkaar kunnen praten. De familieleden leven al decennialang gescheiden van elkaar en spraken elkaar voor het eerst sinds jaren.

Hotel helpt geïsoleerde Koreanen

Vanuit het Koryo Hotel in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang konden Noord-Koreanen via een videoverbinding in contact komen met hun familieleden in de zuidelijke staat Zuid-Korea. De hotelverbinding werd gemaakt met diverse kantoren van het Rode Kruis in verschillende Zuid-Koreaanse steden.

‘Ik wist dat mijn broer me op een dag zou zoeken’, zie de 65-jarige Yoo Hyang-ja uit Zuid-Korea huilend, toen ze haar 78-jarige broer Chang-shik voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 terugzag.

De inwoners van de twee landen leven sinds halverwege de vorige eeuw schrikt gescheiden van elkaar. Sinds juni 2000 zijn er enkele uitwisselingen geweest. Gewone burgers kunnen elkaar geen papieren of elektronische post sturen. Ook bellen is nog niet mogelijk.

Noord-Korea wordt gereageerd door een sterk communistisch bewind onder leiding van Kim Il-Sung. Het welvarende Zuid-Korea staat onder leiding van Roh Moo-hyun en voert een democratisch beleid. Een gedemilitariseerde zone scheidt de twee landen.

Reageer op dit artikel