nieuws

Hotelkamer boeken als vliegtuigstoel

Horeca

In het hippe St. Martenslane boek je een kamer zoals bij de goedkope vliegtuigmaatschappijen. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de kamer. De ‘early bird’ betaalt €58,- inclusief ontbijt, dat elke ochtend rond half zeven op de kamer wordt afgeleverd. Een ontbijtzaal ontbreekt. Wat ook ontbreekt is een gelegenheid om te roken. Het hele hotel is non smoking, schreeuwt de waarschuwingsbalk bij de entree.

Hotelkamer boeken als vliegtuigstoel

St. Martenslane mikt op de jonge gast die ‘functioneel’ maar hip wil overnachten en geen behoefte heeft aan extra’s als een receptie of een ontbijtzaal. De kamers zijn ultramodern en ruim (40 m2). In de lobby staat een ‘foodwall’ een automaat waaruit je iets te eten of te drinken kunt halen. Zin in sex? Trek er een condoom uit. Eerst opfrissen: trek een zeepje.

Het onbemande hotel is een uitprobeersel van de Maastrichtse hotelier Paul Rinkens, bekend van designhotel La Bergère. Rinkens vindt de bestaande gang van zaken – laat boeken levert de laagste prijs – ,,een rare manier van belonen’’. Bij hem betalen laatboekers een hogere prijs, die op kan lopen tot €99,-. Pluspunt van vroeg boeken is volgens Rinkens dat hotels met de resterende kamers commerciële acties kunnen doen. ,,Als vijftig procent van je aanbod in een vroeg stadium is gereserveerd, heb je de vaste lasten gedekt. Met de overige kamers kun je dan zelf dingetjes doen.’’ Het belonen van ‘early birds’ is volgens de hotelier een wapen tegen de reserveringssites als Weekendjeweg. ,,Nu bepalen die je tarief. Daar moeten we mee stoppen.’’ St. Martenslane ligt op steenworp afstand van La Bergère. Daar dient het inchecken te gebeuren.

Volgens Rinkens is het concept ook buiten Maastricht levensvatbaar, als alternatief voor kleinere familiehotels die wel goedkoop zijn, maar ook gedateerd. Bedenker Rinkens wil het concept daarom verkopen aan kleine hotels die willen moderniseren. Ook wil hij hotels overnemen. Hij mikt op 10 à 20 vestigingen van St Martenslane binnen twee jaar, met name in de grote steden van Nederland en België.

Reageer op dit artikel