InBev schrapt banen

InBev schrapt banen

InBev gaat dit jaar banen schrappen in Europa om de kosten te drukken. De bierbrouwer, bekend van merken als Stella Artois, Oranjeboom en Dommelsch, grijpt vooral in bij de ondersteunende diensten.

Daardoor moeten 360 arbeidsplaatsen in België, Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Luxemburg verdwijnen. Mogelijk volgen later nog meer banenreducties. Dat maakte het concern vrijdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De onderneming wil de opbrengsten uit de reorganisatie teruginvesteren in de biermerken. ‘We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we onze merken zo goed mogelijk ondersteunen’, aldus InBev-topman Carlos Brito. InBev gaat een centraal Europees dienstencentrum oprichten en andere diensten uitbesteden.

De West-Europese activiteiten van InBev staan onder druk door hoge kosten en een teruglopende bierverkoop. Het volume op de West-Europese markt daalde vorig jaar met 1,4 procent tot ruim 41 miljoen hectoliter.

InBev, in volume de grootste bierbrouwer ter wereld, heeft de winst vorig jaar wel zien stijgen. Netto kwam het resultaat uit op 904 miljoen euro tegen 719 miljoen in het jaar daarvoor. De opkomende markten hadden een belangrijk aandeel in de winststijging.

De omzet maakte een stevige groei door. In 2005 kwamen de verkopen uit op 11,66 miljard euro tegen 7,37 miljard euro in 2004. Dat cijfer is hoger dan waar analisten vanuit waren gegaan.

De omzetgroei kwam vooral voor rekening van de activiteiten in Latijns-Amerika, waar het concern inmiddels een marktaandeel heeft van meer dan 68 procent. InBev ontstond in 2004 door een fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev.

In Latijns-Amerika verkocht het concern vorig jaar 8 procent meer bier en 6,2 procent meer frisdrank. Ook in Centraal- en Oost-Europa deed InBev goede zaken. Daar groeide het volume met 10,7 procent.

In Azië groeide het volume met 4,4 procent. Het bedrijf is bezig zijn positie in het Verre Oosten en vooral in China verder uit te bouwen. Vorige maand kocht InBev de Chinese brouwerij Fujian Sedrin Brewery voor 614 miljoen euro.