nieuws

Internetgokken in cafetaria’s geen incident in Twente

Horeca

Er wordt flink gegokt op het internet met computers in cafetaria’s. Dat zegt Chantal Westerhoff, woordvoerster van de politie in Twente. ‘Er is sprake van een duidelijke trend. We komen het steeds vaker tegen.

Westerhoff deed haar uitspraken in De Telegraaf. Aanleiding voor de uitlatingen is de aanhouding van een cafetariahouder in Hengelo. Deze zou klanten van de gelegenheid geven via internetzuilen te gokken in hun cafetariazaken. In ons land is het verboden om via Nederlandse ‘casinowebsites’ te gokken.

De politie Twente kwam de misstand op het spoor door een van oplichting verdachte ondernemer die verklaarde dat hij had gemalverseerd omdat hij voor 18.000 euro aan gokschulden had gemaakt in de Hengelose cafetaria. ‘Een harde kern van tien personen kocht er vrijwel dagelijks voor tientallen euro’s aan speelkaarten’, aldus Westerhoff. Justitie in Twente heeft aangekondigd de komende tijd hard op te zullen treden tegen dit zogeheten ‘cybergokken’.

Volgens advocaat mr. Hans Speijdel van de cafetariahouder is de cruciale juridische vraag in hoeverre de ondernemer hun klanten heeft aangezet tot deelname aan een kansspel. Speijdel: ‘Dat gold intertijd ook al voor het Golden Ten-Spel. De fabrikanten van de speeltafels werden niet aangepakt, maar de exploitanten wel. En waarom worden in dit geval de makers van de sites niet vervolgd, maar wel de horecaondernemers?’

Een woordvoerder van de Korps landelijke politiediensten (KLPD) meldt dat de Nederlandse politie in veel gevallen machteloos is. ‘Buitenlandse websites kun je niet sluiten. En er zijn nu eenmaal bepaalde landen zie zich opstellen voor alles wat op internet gebeurt, aangezien eraan wordt verdiend’, aldus een woordvoerder van het KLPD.

Volgens de jongste cijfers van het Collega van Toezicht op de Kansspelen is het aandeel van gokken via internet vorig jaar gestegen tot 3,8 procent van het totale internetgebruik. Het jaar daarvoor was dit nog 3,1 procent. Omgerekend betekent dit dat 266.000 personen deelnemen aan interactieve internetkansspelen. De totale omzet wordt geschat op 50 tot 134 miljoen euro.

Reageer op dit artikel