nieuws

Jarig Amsterdam Marriott breidt fiks uit

Horeca

Twee Amsterdamse hotels waren onlangs tegelijkertijd jarig: het Amsterdam Marriott en het Renaissance Hotel. Drie jaar geleden vond het Renaissance Hotel onderdak bij Marriott, zodat begin deze maand een gezamenlijk verjaardagsfeest gevierd kon worden.

Aangezien Amsterdam Marriott tevens het eerste Marriott-hotel in Europa was, kwam een zware delegatie van de hotelketen naar Amsterdam om ‘een kwart eeuw Marriott in Europa’ te vieren. Enig smetje op de feestvreugde was dat president-directeur Bill Marriott jr. (inderdaad, zoon van de oprichter) ondanks een eerdere toezegging niet aanwezig kon zijn vanwege familieomstandigheden.

Zijn plaats werd ingenomen door William Shaw, president en chief operating officer van Marriott International. Hij blikte tijdens het feest in het Radisson Hotel even vooruit: ‘Marriott verwacht nog dit jaar meer dan tweehonderd hotels wereldwijd te openen, met in totaal meer dan 37.000 kamers. Dat komt neer op meer dan honderd nieuwe kamers per dag. Meer dan vijfentwintig procent van onze nieuwe hotels bevindt zich in de wereldwijde markt buiten de Verenigde Staten, waar onze vooruitzichten zeer aantrekkelijk zijn.’ Shaw memoreerde overigens ook dat toen het Amsterdamse Marriott Hotel in 1975 het levenslicht zag, er wereldwijd minder dan honderd hotels de naam Marriott droegen. ‘We hebben in Europa nu al meer hotels in portefeuille dan we tijdens de eerste vijfentwintig jaar van ons bestaan in de Verenigde Staten hadden.’

Plannen

Tegen het einde van 2003 zal Marriott volgens Shaw wereldwijd over bijna 500.000 kamers beschikken. Over concrete plannen in Nederland wilde Shaw zich niet uitlaten, wel meldde hij dat er de komende jaren ‘heel wat te gebeuren staat in Europa’. Ter illustratie: binnen enkele maanden al gaat er in Hannover en in Londen een nieuw Marriott Hotel open.

Overnemen

Behalve nieuw bouwen doet Marriott ook veel aan het overnemen van bestaande hotelketens. Onder de Marriott-vlag vallen onder meer de hotels van Ritz-Carlton, Courtyard, Ramada, Residence Inn en SpringHill Suites. Een franchisepartnerschap is er met de Britse Whitbread Hotel Company, die recentelijk nog dertig Swallow-hotels heeft overgenomen.Marriott International Inc. is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat inmiddels in 56 landen over de gehele wereld actief is. De omzet bedroeg in 1999 8,7 miljard dollar (zo’n twintig miljard gulden). Het bedrijf heeft ongeveer 143.000 werknemers en het hoofdkantoor is gevestigd in Washington.

Reageer op dit artikel